STIG NILSSON
Ordkunstner. Sangsnekker.

Kultur i 50 år

Det kan være vanskelig ikke å skrive en sangtekst eller tonesette den. Det kommer ofte bare flytende på ei fjøl, og leker med både hodet, hjertet og sjelen, til sangen er ferdig.

Første linje i en prosatekst kan dukke opp over morgenkaffekoppen som ofte nytes ved fem-seks-tiden om morgenen. Da er det stille i huset og i verden omkring, og da trenger ordene seg på. Eller kanskje er det bare et utkast til noe, som blir til synopsis, etter uker og måneder med research og spekulering. Til slutt kan det bli en hel bok av det. Et skuespill. Librettoen til en ny musikal. Et helt album med nyinnspilte sanger.

Fåglarna vet, hvor alt kommer fra som formulerer seg, men det er blitt 300 sanger av det opp igjennom, 19 musikaler og skuespill også, og så langt 9 bøker. Mange artister har spurt, mange har fått, og mange har spilt inn sangene mine. Jeg har vært heldig på den måten, for det har jo vært så flinke folk: Sissel Kyrkjebø, Jørn Hoel, Frode Alnæs, Lynni Treekrem, Hanne Krogh, Anita Skorgan, Torgeir & Kjendisene, Karoline Krüger, Tor Endresen, Harald Frostad, Arja Saijonmaa, Tore Hansen fra Unit Five, Birgit Strøm og bamsen Teodor, Sigrid Hanshuus ... mange.

                                                                        NY SINGEL: Hentet fra albumet Løvetanndans. (FOTO: Jorunn Westeraas)

Å være bakmann er fredelig og fint, men etter mange år med leveranser til andres innspillinger, har jeg igjen fått litt blod på tann selv. I 2020 er det 50 år siden jeg første gang sto og skalv på en scene med en sang jeg hadde klart å snekre sammen på gutterommet. Før den tid opptrådte jeg med alle andres viser, siden dengang har jeg holdt meg til bare mitt eget. Det vil jeg feire.

 De gamle visene mine fra 1970-tallet knitret jo så irriterende i vinylform. De gamle LP-platene jeg spilte inn ble stående i en bokhylle. Jeg fant frem mine tre visebøker, og plukket ut 14 sanger som jeg syntes ennå var bra nok, og så spilte jeg dem inn på nytt. Den fenomenale produsenten Sverre Dæhli mikset og mastret, og før jul i 2019 snek jeg meg til å gi ut en singel: «Acta est fabula (Skuespællet e slutt)» heter den, og er en smakebit hentet fra mitt kommende album. Du kan høre singelen ved å følge denne linken til Spotify.

I februar 2020 kommer alle de nyinnspilte visene. Det gleder jeg meg til, ikke bare fordi flere av de gamle sangene har fått ny drakt, men også fordi noen av dem aldri har vært innspilt før, og bare har ligget som stumme noter og uleste tekster i glemte visebøker.

Derfor gir jeg ut«Løvetanndans», et album oppkalt etter en vise jeg skrev førsteutkastet til bare 17 år gammel, og som i en senere versjon ble en del av en visebok-trilogi.

                                                                                       (FOTO: Hovedbilde øverst og coverbilde CD: Claus Diseth)

Til høsten publiseres jubileums-album nummer to. Foreløpig har det fått tittelen «Himmelsendt», etter en sang om kjæresten min, som dukket opp i livet mitt da jeg trodde jeg var blitt for gammel til å forelske meg på nytt. På dette albumet beveger jeg meg et nokså langt stykke bort fra visesjangeren, og i retning, pop, folk og mer rocka sanger. 15 helt nye. Det blir spennende det også.

LADY-SUKSESS: Marit Sunnøve Berg og Yngvild Støen Grotmol er berebjelker i den 25. oppsetningen av musikalen om Lady Arbuthnott. (FOTO: Jazzåteatret) 

En biografi om en kjent person i Fredrikstad skal skrives. En trio jeg er med i skal ha 12 nye sangtekster. En musikal på Hankø fra 2014 vil bli omskrevet, en merittert dirigent og musiker skriver nye arrangementer til «Købermysteriet», som dermed får helt ny drakt, både musikalsk og tekstlig. 

Dessuten skal suksessen «Lady Arbuthnott - frua på Elverhøi» feire jubileum og settes opp for 25. året på rad. 75.000 billetter er solgt til denne musikalen gjennom årene. Utrolig. 

Og Nøisomteateret på Østsiden har premiere på musikalfarsen «Dr. Sædrik og donormysteriet» i slutten av august.

Om ikke et annus horribilis, så i alle fall et andpustent nytt år ... 

Vil du vite enda mer om alt jeg har drevet med, kan du velge én av disse linkene:


            SAMARBEID: Svein Gundersen og Stig Nilsson leverte flere bidrag til Sissel Kyrkjebøs CD Soria Moria i 1989 (Foto: Jan Erik Skau)

50 ÅR SIDEN: Stig Nilsson holder konsert en gang på 1970-tallet. (Foto: Privat)

PRØYSEN-PRISEN: Otto Nilsen, Stig Nilsson og Hartvig Kiran i 1976. (Foto: NRK)


 

1035